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Commercial Dungeness Crab Fishery Updates to Vessel Size Restrictions - 
Frequently Asked Questions  

Q: When does the new language regarding updated vessel size restrictions go in 
to effect? 

A: The new language is already in effect. Fish and Game Code Section 8280.3 was 
amended regarding vessel size restrictions for Dungeness crab vessel permits with the 
passage of urgency bill SB1310, which was signed by the Governor on September 21, 
2018. An urgency bill means this new statute goes in to effect right away. 

Q: What are the implications of the new amended language regarding the length 
overall measurement? 

A: The owner of a Dungeness crab vessel permit may update the length overall of the 
permitted vessel by submitting a marine survey conducted by a licensed marine 
surveyor. This marine survey should state the length overall of the vessel and that the 
measurement was based on the distance between the forward-most and after-most 
points on the hull of the vessel and does not include attachments fixed to the stern and 
bow. Once submitted, the permit will be updated with the new length overall 
measurement.    

Q: Where should I submit the marine survey and how long do I have to submit it? 

A: The survey can be submitted to Ruth Flores at the Department’s License Revenue 
Branch on or before March 31, 2020.  

Q: Do I have to submit a marine survey? What are my options? 

A: No. If you choose not to submit a survey to update the baseline length overall, it will 
default to the vessel length that is on record with the Department as the length overall 
for the vessel for which the permit was originally issued.  

Q: If I choose to submit a new survey will I still be allowed a one-time 5-foot 
vessel length increase on my permit?  

A: Yes. If a permit’s baseline length overall is updated by a marine survey, the permit 
can transfer to a replacement vessel not to exceed 5 feet in length overall.  

Q: What happens if my marine survey reflects a length overall that is less than 
what is currently recorded on my permit? 

A: The Department will use what is currently on record as the baseline length overall. 
The permit length will only update with a marine survey that reflects a greater length.  
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Q: Why did the Department decide to do this? 

A: The recent legislation was recommended by the industry advisory group, the 
Dungeness crab task force (task force), to address inconsistent measurements that 
were taken on permitted vessels and the lack in some cases of no vessel size being 
recorded for some permits. Wanting to maintain the vessel size dynamics within the 
fleet, the task force established overall length as a baseline measurement and a set 
date when all permits would have to be updated with this length. 

 


